Odtah vozidel 24/7 · Autoservis a pneuservis Po - Pá
 Prevence problémů se startováním motoru

Prevence problémů se startováním motoru

Jak udržet váš automobil v perfektním stavu a minimalizovat riziko problémů s startováním? Startování motoru je základním krokem při používání automobilu. Nicméně, mnoho majitelů vozů se setkalo s problémy, kdy jejich vozidlo nebylo schopné nastartovat. Tyto problémy mohou být frustrující a způsobit ztrátu času i peněz. Dobrou zprávou je, že existuje celá řada preventivních opatření, která můžete přijmout, abyste minimalizovali riziko problémů se startováním.

V tomto článku se zaměříme na několik preventivních opatření a poskytneme podrobné informace o různých faktorech, které mohou ovlivnit schopnost startování vozidla. Dále vám nabídneme praktické tipy pro rutinní údržbu, jako jsou pravidelné kontroly baterie, palivového systému a výměna zapalovacích svíček (případně kontrola žhavičů). Dodržováním našich rad, můžete snížit pravděpodobnost problémů se startováním motoru a zajistit, aby vaše vozidlo zůstalo v optimálním stavu.

Kontrola baterie

Baterie je klíčovým prvkem pro správné fungování startování motoru. Je důležité pravidelně kontrolovat stav baterie a provádět potřebnou údržbu.

  • Vizuální kontrola: Pravidelně zkontrolujte stav baterie pohledem. Hledejte příznaky korozí na terminálech baterie a zkontrolujte, zda jsou pevně připevněny k baterii. Pokud se objeví korozní nánosy, je důležité je odstranit a zajistit správné spojení.
  • Měření napětí: K měření napětí baterie použijte multimetr. Ideální napětí by mělo být kolem 12,6 V. Pokud je napětí nižší, může to znamenat, že je baterie vybitá nebo poškozená a měla by být vyměněna.
  • Čištění terminálů: Pokud zjistíte korozní nánosy na terminálech baterie, použijte směs vody a jedlé sody k jejich čištění. Po čištění terminály dobře opláchněte a osušte.

Kontrola palivového systému

Další problémy může problémy se startováním motoru způsobit nedostatečný přívod paliva. Je důležité pravidelně kontrolovat palivový systém a provádět potřebnou údržbu.

  • Kontrola palivové nádrže: Pravidelně kontrolujte stav palivové nádrže a ujistěte se, že máte pro chod motoru dostatek paliva. Prázdná palivová nádrž může zabránit startování motoru (kdo by to čekal že).
  • Filtr paliva: Mějte na paměti, že filtr paliva by měl být pravidelně kontrolován a vyměňován podle doporučení výrobce vozidla (za nás preventivně s každou výměnou oleje). Zanesený filtr paliva může omezit tok paliva do motoru a způsobit problémy se startováním (v horším případě smrt vysokotlakého vstřikovače).
  • Kontrola palivových hadic: Zkontrolujte stav palivových hadic na přítomnost prasklin nebo úniku paliva. Pokud najdete nějaké problémy, měli byste je okamžitě nahradit (neopravovat, nahradit).

Výměna zapalovacích svíček

Zapalovací svíčky jsou důležité pro správné zapalování paliva v motoru. Pravidelná výměna zapalovacích svíček je klíčem k udržení efektivního startování i optimálního spalování (= spotřeby).

  • Intervaly výměny: Zkontrolujte doporučený interval výměny zapalovacích svíček pro vaše vozidlo v návodu k obsluze. Obecně platí, že zapalovací svíčky by měly být vyměněny každých 30 000 – 50 000 kilometrů (jestli tankujete u pochybných čerpacích stanic tak i dříve).
  • Správný typ svíček: Před výměnou zapalovacích svíček se ujistěte, že používáte správný typ pro váš motor. Existuje několik různých typů (např. platinové, iridiové …), které jsou navrženy pro různé typy motorů.
  • Správný základní odpor: Před instalací nových zapalovacích svíček se ujistěte, že mají správný základní odpor. Nesprávný může ovlivnit výkon motoru.

Údržba startérů a alternátorů

Startér a alternátor jsou klíčové součásti elektrického systému vašeho automobilu, které mají vliv na schopnost startování. Pravidelná údržba těchto součástí je důležitá pro minimalizaci problémů.

  • Kontrola startéru: Zkontrolujte startér na přítomnost jakýchkoli příznaků opotřebení nebo poškození. Pokud zaznamenáte neobvyklý zvuk nebo se startér otáčí pomaleji než obvykle, mohlo by to znamenat nadcházející problém s startérem.
  • Kontrola alternátoru: Alternátor je odpovědný za dobíjení baterie během jízdy. Zkontrolujte napětí alternátoru pomocí multimetru a ujistěte se, že dobíjí baterii správným způsobem. Pokud zaznamenáte nesprávné napětí, je možné, že váš alternátor potřebuje opravu, repas nebo výměnu.

Správné skladování vozidla

Pokud plánujete nepoužívání vašeho vozidla po delší dobu, je důležité provést potřebné přípravy a správně jej skladovat. Minimalizujete tak riziko problémů nejen se startem.

  • Úplné nabití baterie: Před skladováním vozidla se ujistěte, že má baterie dostatečné napětí. Pravidelně baterii nabíjejte nebo nabíječku použijte pro udržení jejího nabití.
  • Odpojení baterie: Pokud plánujete skladovat vozidlo déle než několik týdnů, mohlo by být vhodné odpojit baterii od elektrického systému vozidla. Tak předejdete vybití baterie.
  • Řídící jednotka motoru: Ujistěte se, že řídící jednotka motoru (ECU) při dlouhodobém skladování vozidla nemusí být vypnuta nebo resetována.

Závěrem

Prevence problémů s startováním motoru je klíčem k udržení vašeho automobilu v perfektním stavu. Pravidelná údržba, jako je kontrola stavu baterie, palivového systému a zapalovacích svíček, může minimalizovat riziko problémů se startem. Dbejte na správnou údržbu startérů a alternátorů a provádějte potřebné úpravy před skladováním vozidla na delší dobu.

Sledováním těchto preventivních opatření budete mít větší jistotu, že vaše vozidlo nastartuje bez problémů. Nezapomeňte také konzultovat s odborníkem, pokud narazíte na jakékoli potenciální problémy se startem – prevence je nejlepší lék.