Odtah vozidel 24/7 · Autoservis a pneuservis Po - Pá
 Jak správně vybrat zimní pneumatiky

Jak správně vybrat zimní pneumatiky

Před příchodem zimy je důležité zajistit, aby váš vůz byl vybaven správnými zimními pneumatikami. Ty jsou klíčové pro bezpečnost a výkon vašeho vozidla během zimních měsíců. V tomto článku vám poskytneme pár rad, jak vybrat správné zimní pneumatiky pro váš vůz. Naše doporučení vám možná pomůže udělat informované rozhodnutí.

Základní informace o zimních pneumatikách

Zimní pneumatiky jsou speciálně navržené pro zvládání náročných povrchů a podmínek během zimních měsíců. Mají měkčí směs pryže, která se lépe přizpůsobuje studenému povrchu a poskytuje lepší trakci i přilnavost (lepší brzdné účinky). Dále mají hlubší dezény vzorku, který umožňuje lepší odvádění sněhu, vody a bláta z pod pneumatiky.

Přečtěte si označení na pneumatikách

Každá zimní pneumatika má na boku označení, které obsahuje důležité informace o jejích vlastnostech a schopnostech. Abyste mohli vybrat správné pneumatiky pro váš vůz, je důležité se s těmito označeními seznámit. Některé z nejdůležitějších označení jsou:

  • M+S (Mud and Snow) – označuje, že pneumatika je určena pro použití na blátě a sněhu.
  • 3PMSF (3 Peak Mountain Snow Flake) – symbol sněhové vločky na kopci, který označuje, že pneumatika splňuje přísné standardy pro použití na sněhu.
  • ROF (Run-Flat) – označuje, že pneumatika je schopná pokračovat v jízdě i po defektu.
  • XL (Extra Load) – označuje, že pneumatika je určena pro vozidla s vyšším zatížením.

Zvolte správnou velikost pneumatiky

Při výběru zimních pneumatik je důležité vybrat správnou velikost, která odpovídá vašemu vozidlu. Správná velikost pneumatiky zajistí správnou geometrii vozidla a optimální výkon. Velikost pneumatiky je obvykle uvedena na boku pneumatiky a skládá se z čísel a písmen. Například 205/55 R16.

První číslo (205) označuje šířku pneumatiky v milimetrech. Druhé číslo (55) je poměr mezi výškou bočnice a šířkou pneumatiky. Písmeno (R) označuje radiální konstrukci a poslední číslo (16) je průměr ráfku v palcích.

Je důležité vybrat velikost pneumatiky, která je doporučena výrobcem vozidla (najdete ve velkém TP) nebo se poraďte s odborníkem, abyste měli jistotu, že velikost bude správná.

Vhodný dezén vzorku

Dezén vzorku pneumatiky má velký vliv na její trakci a schopnost zvládat různé povrchy. Při výběru zimních pneumatik je vhodné zvolit dezén vzorku, který bude schopen odvádět sníh, bláto a vodu z pod pneumatiky a poskytne tak maximální trakci.

Existuje několik různých typů dezénů vzorku, například:

  • Lamely – malé drážky ve vzorku, které zlepšují trakci na sněhu a ledu.
  • Bloky – velké bloky vzorku pro lepší trakci na blátě a mokrém povrchu.
  • Vlnovce – vzorek s vlnovitými drážkami pro lepší odvodnění a trakci na mokrém povrchu.

Vhodný dezén vzorku závisí na klimatických podmínkách a typech povrchu, se kterými se budete setkávat během zimních měsíců. Je vhodné se poradit s odborníkem nebo číst recenze na různé modely pneumatik pro zjištění, který dezén vzorku bude pro vaše potřeby nejlepší.

Klimatické podmínky

Při výběru zimních pneumatik je důležité také zohlednit klimatické podmínky ve vaší oblasti. Pokud žijete ve městě s mírným zimním počasím a často se setkáváte s mokrými silnicemi, budete potřebovat jiný typ pneumatik než pokud žijete ve venkovské oblasti s hojným sněžením.

Existují speciální typy zimních pneumatik určených pro extrémně nízké teploty a silnou sněhovou pokrývku. Tyto pneumatiky mají speciální směs pryže, která se lépe přizpůsobuje chladnému počasí a poskytuje lepší trakci na sněhu a ledu.

Při výběru správných zimních pneumatik, je důležité vzít v úvahu klimatické podmínky ve vaší oblasti.

Dopravní předpisy

V některých zemích platí předpisy týkající se povinnosti používání zimních pneumatik během zimního období. Tyto předpisy mohou určovat povinnost používání zimních pneumatik v určitém období nebo za určitých povětrnostních podmínek.

Je důležité se seznámit s dopravními předpisy v oblasti do které se chystáte a zajistit, že váš vůz je vybaven správnými zimními pneumatikami v souladu s těmito předpisy. Například u nás v ČR jsou (dle § 40 a zákona 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů (zákon o silničním provozu)) zimní pneu povinné v období od 1. listopadu do 31. března v případě, že: je na silnici souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza.

Poraďte se s odborníkem

Pokud si nejste jisti jaké zimní pneumatiky jsou pro váš vůz nejvhodnější, je nejlepší se poradit s odborníkem. Ten vám může poskytnout doporučení na základě vašich specifických potřeb a podmínek.

Závěrem

Výběr správných zimních pneumatik pro váš vůz je důležitý pro bezpečnost a pohodlí během zimního období. Při výběru správných pneumatik pro váš vůz, nezapomeňte zvážit faktory jako druh povrchu, klimatické podmínky, velikost a dezén vzorku. Pokud máte jakékoli pochybnosti, poraďte se s odborníkem, který vám pomůže udělat informované rozhodnutí.